No hi hem deixat de ser mai. Nicolàs Valle, joveníssim, a les naus de Potocari com a reporter de guerra hores després del genocidi. Judit Aixalà inventant i mantenint un corredor humanitari durant la guerra. Jordi Pujol, el fotògraf de l’Avui que va deixar la vida a Sarajevo… Tres noms significatius d’una llista que podria ser infinita.

La guerra de Bòsnia va colpir tota una generació i ens va convertir en l’excepció europea. Mentre mig món oficial cuidava els interessos i l’altre mig mirava cap a una altra banda, Catalunya es mobilitzava. Des de la ciutat més gran fins el poble més petit.

I per alguna raó que explica bé com som, aquest fil ni s’acaba ni es trenca. Més enllà dels quatre tècnics cartesians obsedits en el ja no toca i penalitzant aquest territori europeu, la societat catalana manté el compromís amb Bòsnia perquè és una manera de comprometre’ns amb una Europa en què les diferents tradicions, cultures i llengües tenen espai per viure i conviure.

És fàcil explicar-ho des d’aquesta tribuna editada per una associació, IGMAN-Acció Solidària, que deu el seu nom, precisament, a aquell turó de Sarajevo que es va mantenir lliure i alliberador durant el setge. Però no només.

Fa uns mesos, vam tenir notícia d’un projecte documental que partint d’Srebrenica, posava l’accent sobre les víctimes i els seus familiars: memòria, restitució, banc d’ADN… Laura Pous i Natàlia Vila, les dues periodistes autores del documental, eren menors quan va tenir lloc aquella matança.

La Laura i la Natàlia són, en certa manera, la materialització de la continuació d’un compromís col·lectiu per no oblidar i per no repetir el pas d’una història. Han dedicat el seu temps lliure, les seves vacances i els seus estalvis per fer realitat aquest documental.

Els dies anteriors a l’11 de juliol van ser a Bòsnia, per segona vegada, per continuar amb la seva feina. I el mateix 11 van ser a Srebrenica per participar i per documentar el Memorial. I no pararan, ni pararem, per matenir viu el clam: Srebrenica mai més. ♦