Dos refugiats. Fan més de quatre-cents metres de llargada i són visibles des de qualsevol punt de la vall central del Principat d’Andorra. Formen part de l’obra Som, la intervenció de l’artista visual bagenc Marc Sellarès.

Som és com una recreació del mite d’Enees, qui es considera el primer refugiat de la història en fugir de Troia. És un cant a l’esperança però també el reflex de la duresa a la qual s’enfronten aquests homes i dones que es veuen obligats a marxar de la seva terra. L’obra reprodueix dos menors, un portant en braços l’altre.

Som és el muntatge principal de la segona edició de la Biennal Land Art, un certamen que porta mig centenar d’obres d’art en diversos punts del Principat.

 

L’obra de l’escultor bagenc s’emmarca en el que s’ha anomenat El camí dels drets humans, que s’estén des del coll de Jou fins a Ordino

L’obra de l’escultor bagenc s’emmarca en el que s’ha anomenat El camí dels drets humans, que s’estén des del coll de Jou, a Sant Julià de Lòria, fins al port del Siguer, al parc natural de Sorteny, a Ordino. Trenta quilòmetres lineals a bord dels quals s’han ubicat diversos muntatges. Un camí que pretén ser l’evocació d’aquella ruta que molts catalans i molts espanyols van emprendre per fugir del franquisme i que molts europeus van usar en sentit contrari per mirar d’evitar les urpes del nazisme. ♦