Combatre el cor del capitalisme i crear un nou sistema econòmic global cooperatiu, ètic i solidari és el que estan fent els membres de FairCoop, una cooperativa oberta d’àmbit mundial organitzada a través d’Internet i fora dels límits i els controls dels estat-nació.

L’ideòleg d’aquest espai cooperatiu és Enric Duran, activista català, nascut fa 40 anys a Vilanova i la Geltrú i que actualment viu en la clandestinitat. L’any 2008 va fer pública l’expropiació de 492 mil euros a 39 bancs, una acció de desobediència que tenia l’objectiu de denunciar la mala praxis dels bancs i repartir aquests diners entre moviments socials que construeixen alternatives per a una societat més justa. No es va presentar a judici l’any 2013 per no creure en el sistema que l’estava jutjant i fa quatre anys que té una ordre de recerca i detenció a l’estat espanyol.

Aquesta acció d’insubmissió bancària va ser un punt d’inflexió per donar a conèixer cara enfora algunes de les idees que s’anaven cuinant al cap de l’Enric, qui ha convertit la seva vida en una lluita per construir alternatives reals al sistema capitalista enmig d’una crisi ecològica i de valors. L’última, FairCoop, creada per ell i promoguda juntament amb el belga Michel Bauwens, de la fundació per les alternatives Peer-to-Peer, el britànic Amir Taaki, desenvolupador de Libittcoin i Electrum Wallet, i membres de la Cooperativa Integral Catalana.

Segons Duran, FairCoop es constitueix com l’espai idoni per fer possible la transició cap a un món nou, reduir les desigualtats econòmiques i socials entre els éssers humans i al mateix temps contribuir a una nova riquesa global, accessible a tota la humanitat en forma de procomú. La cooperativa entén que la transformació cap a un sistema monetari més just és un element clau en el seu camí i per això utilitzen una moneda justa, la faircoin, com a criptomoneda en què basar les seves accions de redistribució de recursos i de construcció d’un nou sistema econòmic global cooperatiu capaç de competir amb el capitalisme.

 

FairCoop es constitueix com l’espai idoni per fer possible la transició cap a un món nou

Una criptomoneda cooperativa i ecològica

Hi ha una diferència clau entre la faircoin i altres criptomonedes que podríem considerar més especulatives com ara la bitcoin, usada de vegades per guanyar diners a curt termini. La divisa es basa en valors de cooperació, solidaritat i igualtat i deixa de banda l’individualisme que, segons Duran, defineix la bitcoin. A més, la faircoin és una moneda dissenyada per a l’estalvi i amb un baix cost ecològic degut al baix consum d’energia que demana el seu minat perquè no depèn de la força que tingui cada ordenador (com en el cas de les bitcoins).

A més, des de FairCoop se li dona a la faircoin un valor social just de redistribució basat en la cooperació que cap criptomoneda ha tingut fins ara. La reducció energètica, per tant, és una conseqüència de la cooperació. Què gasta més, cooperar o competir?, es pregunta Duran. El punt clau de la faircoin és que en ella s’enxarxa la criptomoneda amb valors de cooperació socials i no competitius, un canvi de perspectiva essencial per transformar el món.

Un fons de moneda justa per finançar projectes pel canvi

“Perquè cap llavor es torni a perdre sota terra, abans de veure la llum”. Així justifiquen els membres de FairCoop l’existència d’un fons per donar suport als processos d’apoderament dels grups que comencen a crear projectes transformadors nous: perquè no ho deixin córrer en l’intent per falta de recursos. Es tracta dels FairFunds (donacions de faircoins a la FairCoop), un espai idoni perquè aquestes llavors en forma de projectes puguin créixer, desenvolupar-se i finalment oferir el seu fruit.

Cada fons té uns objectius concrets que són definits pel seu consell, el qual s’encarrega de gestionar tant la distribució econòmica com les polítiques de cada fons. Tots els consells són escollits democràticament i estan oberts a la participació. A més, conjuntament als recursos financers i la seva gestió, a través de la xarxa social de FairCoop, es crea un punt de confluència entre tot el que es necessita perquè un projecte pugui créixer: idees, finançament, grups de treball, objectius clars, infraestructura, debat, suport, energia i, en definitiva, vida. Amb aquest “fons just” es garanteix allò bàsic perquè cap llavor es torni a perdre sota terra, abans de veure la llum.

Tenim alternatives justes i d’economia postcapitalista

Ja existeix la faircoin, moneda basada en la cooperació i que utilitza la tecnologia de les criptomonedes, però d’una manera més justa. A més, la seva creació no és un acte especulatiu sinó polític i les decisions sobre a què es destinaran es prenen des de la cooperativa FairCoop i en col·lectiu.

Ja s’està coent una alternativa al sistema capitalista i només cal perdre la por a conèixer-la i utilitzar-la per anar canviant poc a poc la nostra quotidianitat i a la llarga el món. Qualsevol persona pot formar part de FairCoop aportant coneixement i participar en la presa de decisions. També es poden fer donacions econòmiques o estalviar en faircoins, acció que ja implica un posicionament polític, comenta Duran, ja que “no seguim beneficiant les elits financeres”.

De forma conjunta, FairCoop i faircoin impulsen un nou sistema global d’economia postcapitalista basat en la col·laboració, on la criptodivisa s’ha convertit en un dels principals eixos, en el seu sistema de base monetària i dipòsit de valor. Faircoin és la primera moneda solidària que permet que qualsevol persona pugui transferir valor a d’altres de manera ràpida, segura i econòmica sense dependre dels poders governamentals o financers. A més, “una moneda pot ser una bona excusa per generar un moviment social i xarxes d’ajuda mútua al seu voltant”, explica Duran, “i així portar el virus de la cooperació als mercats monetaris”.

Aquest ecosistema global cooperatiu no pretén fer desaparèixer el capitalisme directament, el que vol és “tenir un espai on, voluntàriament, les cooperatives, les persones o col·lectius que vulguin participar-hi puguin generar un entorn suficientment autònom i independent del sistema capitalista actual”, diu Duran, que està convençut que a la llarga s’acabarà demostrant que funciona molt millor que el capitalisme. ♦