per cert

D’Orlando a Kampala, estima com vulguis

Les agressions, les vexacions i les disposicions legislatives en contra del col·lectiu LGTB són una constant al món. La matança d’Orlando, obra d’un llop solitari seguidor del fonamentalisme islamista, és conseqüent amb l’odi i la violència que Estat Islàmic ha demostrat contra els gais en els territoris que ha controlat.

Són, tot i això, les flames més altes i més vistoses d’una homofòbia que és massa present i evident arreu del món. Des de la Rússia de Putin, on els cossos i forces de seguretat obliden el seu zel professional quan es tracta d’investigar els continus atemptats contra membres de la comunitat LGTB, fins a Uganda, que sovint es posa com a exemple de país homòfob per excel·lència. Amb raó.

A Uganda, les relacions sexuals amb persones del mateix sexe són il·legals i existeix un clima constant de violència i hostilitat cap a aquest grup social. L’any 2007, el Pew Global Attitudes Project va estimar que més de 500.000 persones gais vivien a Uganda. Mig milió de persones sense llibertats civils.

Però Uganda no és un cas aïllat. Queda molta feina per fer quan només a vint països del món la legislació permet el matrimoni entre persones del mateix sexe (majoritàriament a nacions europees i americanes) mentre a setanta-cinc estats asiàtics i africans les relacions homosexuals estan penades i a set –sí, set– la sentència prevista pot arribar a la pena capital.

Més enllà del soroll del fusell automàtic d’Omar Mateen hi ha una persistent conculcació de drets elementals que no entén de geografies, fronteres ni classes. Faríem molt malament d’entendre que aquest és un problema que afecta només gais, lesbianes, persones bisexuals o persones transgènere.

Quan parlem de la necessitat de conèixer, reconèixer i promocionar els drets col·lectius parlem, també, de la universalització d’aquests drets per a totes i cadascuna de les persones de cada societat.

Qualsevol discurs que des d’una falsa perspectiva religiosa, tradicional o cultural, justifiqui o empari posicionaments homòfobs ha de ser immediatament bandejat i assenyalat per inviable en un marc de democràcia i llibertats.

Faríem molt bé d’aprofitar el ressò de la matança d’Orlando per visualitzar l’homofòbia arreu del món i conjurar-nos per expulsar-la d’aquest món possible a què aspirem.

Qualsevol discurs que des d’una falsa perspectiva religiosa,
tradicional o cultural, justifiqui o empari posicionaments
 homòfobs ha de ser immediatament bandejat i assenyalat