3homes. 3 homes amb el cap cot. De què s’amaguen? Entren i s’asseuen a la sala de premsa de l’Ajuntament de Reus, entre els periodistes. Venen a escoltar la roda de premsa que fan els partits sobiranistes per denunciar la macro denúncia en què la Policia Nacional uneix tot tipus d’expressions populars pacífiques (com cridar “llibertat” o portar una pancarta) per encausar desenes de reusencs per suposada “incitació a l’odi, coaccions i amenaces”. Resulta que els 3 homes en qüestió són membres de la Policia Nacional de secreta que venen a escoltar què diuen els càrrecs electes sobre la denúncia que el seu cos policial els ha interposat. Que potser volen ampliar, encara més, la denúncia segons què es digui a la premsa? Tenen ordres de controlar-ho absolutament tot? Finalment els fan sortir de la sala per ordre del cos de seguretat del consistori reusenc. Fins on estan arribant els tentacles del control i de la repressió? Cada dia sembla més clar, desgraciadament, que aquell “a por ellos” no té límits a curt termini.

 

És casualitat que la majoria de persones que apareixen a les diligències que presenta el cos policial formin part de l’esquerra independentista?

Quan els Jordis fa gairebé un mes que estan presos, quan mig Govern català també viu entre barrots i l’altra meitat és a l’exili, a Reus ens trobem davant d’una nova fase inicial de repressió delirant. La Policia Nacional es veu en cor de presentar una causa ben àmplia que dispara a tort i a dret contra tot tipus de persones perquè entén que l’alcalde i els càrrecs electes, els bombers, petits empresaris de la ciutat, persones vinculades a l’esquerra independentista des de fa anys i gent sense cap vinculació política comparteixen un únic objectiu les darreres setmanes: incitar a l’odi vers la Policia Nacional. Asseguren que estan espantats perquè la gent cridava “votarem” i ara crida “llibertat”. Pateixen perquè creuen que dos joves que un bon dia estaven assentats en un banc mirant el mòbil estaven gravant policies d’amagat, segons denuncien. Els bombers també estarien incitant a l’odi i malversen fons públics perquè van fer cordons de seguretat en diverses mobilitzacions pacífiques. Que potser encara ho dubteu? Tothom s’ha conxorxat per fer-los fora i per això la gent els crida: “fora les forces d’ocupació”, el càntic més perillós, segons apunta el cos.

Darrere el surrealisme, però, hi ha altres lectures que no fan cap gràcia. És casualitat que la majoria de persones que apareixen a les diligències que presenta el cos policial formin part de l’esquerra independentista? Com han aconseguit relacionar la militància d’una persona concreta amb una organització política determinada? S’estan fent seguiments policials secrets? És que ens tornem a trobar davant de l’ús de fitxers policials il·legals per encausar un determinat sector independentista que té certa tradició en la mobilització? Està clar que ens toca mantenir el cap fred i ferm per denunciar tot aquell abús de poder que vivim en aquest estat d’excepció imposat a través de la llei i la denúncia.